Oorzaken van spierproblemen:


  • trauma: bijv. door een val, uitglijden, trailerongeluk, etc
  • slecht passend zadel: bijv. te hard, slecht verdeelde druk, te nauw
  • training: bijv. te zware training, geen cooling down, te eenzijdig werk
  • onjuiste houding en/of zit van de ruiter

De mate waarin een paard last krijgt van zijn spieren is mede afhankelijk van:

  • de discipline en intensiteit waarvoor hij gebruikt wordt, bijv. springen, eventing, voltige, dressuur, western, draf- en rensport, etc.
  • zijn exterieur, bijv. holle rug, afwijkende beenstand
  • de wijze waarop het paard gehouden wordt, bijv.: kan hij naar buiten, heeft hij contact met soortgenoten, klopt het voerbeleid?

Vaak merk je in eerste instantie niets aan je paard na bijv. een glijpartij in de wei. Sommige spierproblemen komen pas na langere tijd naar voren.

Dit komt omdat het paard de pijnlijke plek wil ontlasten en zal gaan compenseren, waardoor andere spiergroepen worden overbelast.

Een paard is van nature een gewillig dier en zal door associatie met pijn bepaalde oefeningen niet (meer) kunnen doen.

Helaas wordt dit door menig ruiter/amazone vertaald naar: "mijn paard 'wil' niet", meestal met gevolg dat de niet-willende (lees: kunnende) spiergroep nog meer overvraagd zal worden.


Belangrijk

Ook belangrijk is een goede warming-up en vooral de cooling-down. Het gebeurt nog te vaak dat er bij een paard na behoorlijke inspanning (bijv. wedstrijd) en een slechte cooling-down ernstige verzuring optreedt.

U heeft zelf na intensieve inspanning ook wel eens spierpijn ondervonden. Daar heeft u soms dagen last van. Dit geldt net zo voor een paard.

Daarom is het belangrijk het lichaam de tijd te geven om de afvalstoffen (melkzuur) uit het lichaam te halen en af te voeren.

Sportmassage is hiervoor de oplossing.